Зъболечение при бременност

dental pregnancy

Бременността е много специална, но и същевременно изпълнена с тревоги част от живота на една жена. Бъдещата майка трябва да се грижи не само за своето здраве, но и за здравето на бъдещото си отроче. През деветте месеца на бременността настъпват промени в организма, част от които засягат и оралното здраве. Най-често това е гингивита –възпаление на венците. То се изразява в подуване, зачервяване и в различна степен разрастване на венците, които обилно кървят при четкане, хранене, а дори и спонтанно. Причина за гингивита по време на бременност са високите нива на циркулиращи хормони, като най-силно се проявява през втория и третия лунарен месец.

За съжаление, тъй като високите хормонални нива не могат да се избегнат, единствената профилактика на този вид гингивит е регулярното почистване на зъбен камък и полиране(може да се извършва и всеки месец) на зъбите, както и поддържането на много добра лична орална хигиена. Тя включва употреба на подходяща четка, паста, конец  и вода за уста.

Една от най-големите заблуди е, че по време на бременност зъбите стават по-крехки и податливи към развитие на кариес.  Проучванията  показват, че причината за по-високия риск от развитие на кариес не се дължи на промяна в структурата на зъбите, а е резултат от промяна в начина на хранен и по-специално в повишения прием на въглехидрати. Друга причина е и затрудненото четкане  на зъбите поради засиления рефлекс за повръщане. За да се неутрализират киселините в устната кухина бременните е препоръчително да разтворят една чаена лъжичка сода бикарбонат в чаша вода и да се жабурят след повръщане.

Много широко дискутирана тема е направата на зъбни рентгенографии по време на бременност. По правило трябва да се избягват през първия триместър, но все пак ако се налага,тоест състоянието е спешно и е необходимо да се определи точно източника на болката и да се постави диагноза, е необходимо да се използват защитни оловни престилки. Най –добре е снимките да се правят с дигитален сензор, при който стойностите на рентгеново лъчение са сведени до минимум .

Обадете ни се 0888 75 3952

Обадете ни се

0888 75 3952

Пишете ни info@drkaradjov.com

Пишете ни

info@drkaradjov.com

Посетете ни гр.Бургас , к-с Зорница , бл. 58