За Фасетите

Ако имате отчупени или криви зъби или просто искате искрящо бяла усмивка без да използвате продукти за избелване фасетите са едно много добро решение .

Фасетите представляват тънка керамична люспа , която се циментира върху видимата част на зъба . Те могат да бъдат поставени както само на един  така и на повече зъби  . В зависимост от конкретния проблем фасетата може да обхващата само част или цялата предна повърхност на зъба. При изработването им се вземат предвид индивидуалните особености на всеки пациент , формата и големината им се съобразяват  с лицето на пациента . Това е и причината зъбите на някоя популярна личност да не стоят добре на всяко лице и усмивка .

Проблемите които биха могли да бъдат решени с фасети са :

  • Оцветявания на зъбите в резултата на
  • Умъртвяване на зъб или зъби
  • Тетрациклиново оцветяване на зъбите
  • Оцветяване в резултат на флуороза
  • Наличие на големи и неестетични пломби
  • Изтриване и отчупване по режещия ръб на предните зъби
  • При наличие на криви или зъби с неправилна форма
  • Запълване на разстояния между зъбите -диастема или трема

Процедурата по направата и поставянето на фасетите преминава през няколко етапа. Първото посещение е консултация, на която се правят серия от фотоснимки и се заснема кратко видео . По тях се обсъжда с пациента какви са неговите очаквания и какъв реално резултат може да се постигне с направата на фасети. Понякога при огледа на фотоснимките и обсъждането на вашето основно оплакване може да се окаже,че е възможно да бъде решено с помощта на алтернативна процедура като например брекети  избелване или подмяна на стари пломби.

Фиг.  1  Начално състояние -наличие на стари пломби ,  отчупени и изтрити ръбчета на зъбите

za fasetite 001

След като бъдат уточнени желанията на пациента се вземат отпечатъци от зъбите , които се изпращат на зъботехник и той пресъздава вашата бъдеща усмивка по зададените форми и големини на зъбите. От тези модели се правят временни фасети ( от пластмаса ) , с които пациента се вижда как би изглеждал . Ако е необходимо по тези пластмасови фасети могат да се нанасят финални корекции по формата и големината .

Фиг. 2 Временни фасети от пластмаса пресъздаващи бъдещата усмивка

za fasetite 002

След  като пациентът приеме своята нова усмивка се пристъпва към изпиляване на зъбите. Изпиляването е минимално в рамкитена 0.5 мм  и се извършва под анестезия . Върху така изпилените зъби се поставят временни фасети .

Фиг. 3 Финален резултат с циментирани керамични фасети.

za fasetite 003

Третото и финално посещение е за цимемтирането на фасетите .

Някой често задавани въпроси относно фасетите са :

                1.            Колко са дълготрайни  ?

                ⁃             Средно фасетите се налага да бъдат подменяни след 15- 20 години . Процедурата не е свързана с отнемане на здрави зъбни тъкани , а просто се премахва старата и се циментира новоизработената фасета.

                2.            Може ли фасета да се отчупи или отлепи ?

                ⁃             въпреки че се случва рядко , ако се отлепи тя може да бъде циментирата наново или да се изработи нова фасета в зависимост от конкретната ситуация

                3.            Необходимо ли е да се четкат фасетите ?

-за да изглеждат блестящи и неотразими фасетите ви е необходимо да посещавате стоматолог за професионално почистване и полиране най малко два пъти годишно , а у дома да четкате и използвате конец.

                4.            Възможно ли е да имате кариес на зъб с фасета ?

                ⁃             отговорът е категорично да . Не само , че може да се развие кариес там където фасетата не покрива зъба ви , но и под самата фасета.

za fasetite 004

Клиничен случай на д-р Караджов

Обадете ни се 0888 75 3952

Обадете ни се

0888 75 3952

Пишете ни info@drkaradjov.com

Пишете ни

info@drkaradjov.com

Посетете ни гр.Бургас , к-с Зорница , бл. 58